Saturday, February 6, 2010

Suur veepäev Illukal

Korraldasime teistmoodi koolipäeva, kus tundide asemel õpitoad. Ja tundide läbiviijateks ehk õpitubade juhendajateks paari erandiga ainult õpilased. Ajasime klassid segamini, s.o.moodustasime segagrupid.Gruppide nimedeks olid kalad- koha.latikas,ogalik jne. Vastavalt selle päeva tunniplaanile pidid kõik need grupid külastama klassiruume, kus neid ootasid tegevused koos ettevalmistatud materjalide ja juhendajatega.Teemaks loomulikult VESI koos kõige selle juurde kuuluvaga ja sellest tulenevaga - lähenemisvõimalusi on ju lõputult.
Mida korda saadeti, mis teemad olid?

Tilkade võidujooks- lasti jooksma vedelikke- vesi,shampoon,liim, toiduõli. Kõik sisaldavad vett, aga kiireimaks osutus vesi ise.
Ujub või upub? - veekaussi pandi võti, kork,kõrvitsaseeme, riidetükk ja muudki.Ennustati, mis vee peale jääb,mis põhja vajub, ja kui kiiresti. Ja siis selgusid tulemused.
Vee-eksperdid- puhta vee tuvastamine maitsmise,nuusutamise,vaatamise teel. Selgus, et puhas vesi peabki olema lõhnatu,värvusetu ja maitsetu.
Kala - sai jälle kala katsuda, lahata ja vaadata, mis tal sees on.Ja õppida liike tundma
Vee omadused- pindpinevus, märgumine.Katsed esemetega
Kollaazhid - seinalehtede tegemine iga veekogu kohta- meri.järv,jõgi,oja,soo. Pildid peale, vanasõnad välja otsida, ise väike teemantluuletus kirjutada.
Fishville - akvaariumide meisterdamine
Lumesulatamiskatse- võimlas puhuri ees ootas klaaskannutäis lund sulatamist.Sulas kaua ja vett tuli vähem kui oodati.

Päeva lõppedes kogunesime saali, kus tänasime noori õpetajaid ja kõiki ülejäänuid päeva kordamineku eest. Kuulasime meeleolukat laulu vee olulisusest maakeral ja vaatasime ka vastavat slaidiesitlust. Saime teada, mis oli raske, mis oli üllatav ja uus.
Uut ja üllatavat oli palju. Õlireostuse mäng oli üsna räpane ja nõudis põhjalikku koristamist.Selgus ka, et selle likvideerimine pole kerge töö.
Töötubade läbiviijad kogesid, et õpetaja päev võib olla väga väsitav ja lõpuks tüütugi.Samas andis see ka uusi kogemusi.
Eks me saime teada ka, et käime veega üpris pillavalt ümber, kuna meil ei ole veel temast puudust olnud.Et meie kodumeri vajab palju rohkem kaitset ja see on meie kõigi huvides. Et meil siin on seni õnne olnud, aga suurel osal maakeral kummitab inimesi veepuudus. Niisiis võiks edaspidi veega arukamalt ringi käia.

No comments:

Post a Comment